fbpx

Simbiòtic impulsa amb el Teatre Tantarantana, La Villarroel i el Teatre Nacional de Catalunya un circuit de teatre accessible, “només és teatre, si és per tothom”.

 

Simbiòtic, primer festival d’arts escèniques accessibles, canvia de format i juntament amb el Teatre Tantarantana, La Villarroel i el Teatre Nacional de Catalunya, impulsa un circuit d’espectacles accessibles, una sessió relaxada i diferents jornades professionals, que tindran lloc durant l’abril i maig.

Aquesta cinquena edició de Simbiòtic els teatres han posat al servei del festival les seves infraestructures i programacions, per poder crear una programació de teatre inclusiva durant la primavera. L’adaptació dels espectacles ha estat possible gràcies a un treball de creació previ entre les companyies i l’equip d’accessibilitat de Simbiòtic, assessorats per professionals del col·lectiu sord i cec. D’aquesta manera, les obres comptaran amb visita tàctil prèvia, maquetes 3D de les escenografies, audiodescripció en directe, interpretació en Llengua de signes catalana, subtitulació, bucle magnètic, so amplificat, lectura fàcil i guia d’història visual.

Coincidit amb el dia de Sant Jordi, el divendres 23 d’abril es donarà el tret de sortida a la nova edició del festival al Teatre Tantarantana amb l’espectacle, ‘La meva violència’, de la companyia Produït per H.I.I.I.T i dirigit per Llàtzer Garcia. L’espectacle se centra en la vida d’unes persones violentades pel seu entorn, que no saben com gestionar la ira. El text està inspirat lliurement en l’obra de John Osborne ‘Look back in anger’, que a casa nostra es va conèixer com ‘La ràbia en el cos’.

Seguidament, els divendres 30 d’abril i 7 de maig, la companyia Sixto Paz interpretarà adaptat l’espectacle dirigit per Pau Carrió, ‘Classe’, a La Villarroel. On assistirem a una reunió explosiva entre una mare, un pare i un mestre, quan parlen del futur d’un alumne. L’obra és un retrat de la realitat ple de preguntes sense resposta, fet amb humor i tendresa.

‘Mare de sucre’ de la directora Clàudia Cedó serà el tercer espectacle que configurarà la programació de Simbiòtic i es farà accessible els divendres, 14, 21 i 28 de maig, al Teatre Nacional de Catalunya. L’espectacle narra la història d’una noia amb discapacitat intel·lectual que vol ser mare i ha de confrontar-se amb la incomprensió de la seva comunitat. Seria ella una bona mare?

Com a novetat, Simbiòtic organitza una funció relaxada de l’espectacle ‘Mare de sucre’, amb la col·laboració d’Apropa Cultura. Durant la sessió es crearà un ambient relaxat i acollidor amb regles més tolerants pel que fa al moviment i al soroll del públic. Serà dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual, amb afeccions de l’espectre autista (TEA), amb dèficit d’atenció o persones grans amb demència precoç.

Amb el suport de BIT Habitat i la Xarxa d’Ateneus de Fabricació, aquesta edició es presenten, per primer cop, maquetes 3D de cadascun dels espectacles per complementar les visites tàctils prèvies. Una experiència teatral que permet al públic amb discapacitat visual o baixa visió tenir accés a l’escenari i al decorat abans de les funcions. L’objectiu és oferir detalls addicionals a través de l’exploració de l’espai, manipular l’atrezzo, el vestuari i conèixer als personatges.

La programació destinada a professionals, enguany es durà a terme en modalitat online els matins dels dimecres 12, 19 i 26 de maig. Seran sessions gratuïtes amb inscripció prèvia a través de la pàgina web del festival. La primera jornada que es realitzarà serà ‘Capacitisme’, on Elena Prous i Laura Sanmiquel Molinero, investigadora i activista, analitzaran des d’una mirada anticapacitista els contextos culturals i aportaran claus per re-pensar què entenem per un cos “discapacitat”.

La segona jornada, ‘Comunicació’, estarà dirigida per Èlia Sala, professional de l’accessibilitat a continguts multimèdia, i serà una activitat pràctica de treball a porta tancada dirigida a professionals de la comunicació cultural de Catalunya. L’objectiu és traçar pautes que serveixin com a guia per a generar un codi deontològic de comunicació accessible en els teatres del nostre territori.

‘Creadores’ tancarà les jornades professionals amb un panell d’artistes i creadores format per l’actriu i guionista Àngela Ibáñez; l’actor i director de cinema i teatre, Telmo Irureta; l’intèrpret i coreògraf de la companyia ‘Danza Mobile’, Arturo Parrilla García-Pelayo; i la dramaturga i directora de teatre Chela de Ferrari; que a través de la seva experiència proporcionaran recursos, resoldran dubtes i trencaran estigmes per enfortir el teixit de creadores que treballin o sentin curiositat per descobrir el paradigma de les arts escèniques inclusives.

Aquesta edició, Simbiòtic es transforma per esdevenir un circuit fruit de la sinergia, l’intercanvi de recursos i el treball conjunt entre diferents agents clau del sector de les arts escèniques. Perquè l’accessibilitat a l’art i la cultura és responsabilitat de totes i cal iniciar un treball conjunt entre professionals, institucions i entitats per implementar canvis que ens permetin generar una escena diversa.

Finalment, la direcció creativa de la campanya ha estat a càrrec de Guillem Casasús i Simón Sepúlveda que han convidat a diferents creadores a interpretar des de les seves disciplines els significats de diferents paraules: ‘Normal’ Guillem Casasús, ‘Plaer‘ Asier Belloso, ‘Vàlid‘ Anna Berbiela, ‘Límits‘ Borja Alegre, ‘Identitat‘ Camila Falquez, ‘Teatre’ Simón Sepúlveda, ‘Conviure‘ Laura Soler i ‘Art‘ Anna Pla-Narblona.

Festival Simbiòtic és una iniciativa de We Act, que aquesta cinquena edició compta amb la col·laboració del Teatre Tantarantana, La Villarroel i el Teatre Nacional de Catalunya. I el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), BIT Habitat i la Xarxa d’Ateneus de Fabricació.