Welcome to Festival Simbiòtic   Click to listen highlighted text! Welcome to Festival Simbiòtic

DIA 2: Laboratori Simbiòtic

26/11

Lloc: Sala d’Assaig (Planta 1) Horari: 11:00 h – 19:00 h  Aforament: 70 persones (lliure fins a completar l’aforament)


Hora: 11:00 h – 11:45 h
1. TAULA RODONA: “CADA COP MÉS INCLUSIUS”. Cartografia de festivals oberts a la diversitat.

En aquests darrers cinc anys al territori espanyol han aparegut nombrosos projectes escènics inclusius que a poc a poc han anant assentant-se al panorama nacional dels festivals d’arts escèniques i han començat a repercutir en les formes de concebre i consumir espectacles.

Una Mirada Diferente, l’Altre Festival, l’Eclèctic Festival i Yo voy al teatro són alguns dels festivals d’arts escèniques inclusives més rellevants del panorama nacional gràcies a l’acceptació i repercussió social i cultural que han obtingut. Els creadors d’aquests projectes aportaran les seves experiències, percepcions i reflexions com a creadors i gestors culturals davant aquest nou camí que s’obre en el sector, tot plantejant els nous reptes i paradigmes que implica la progressiva normalització de la diversitat i de l’accessibilitat en les arts escèniques, tant en els patis de butaques com als escenaris.

Moderadora: Inés Enciso (codirectora artística del festival Una Mirada Diferente del Centre Dramàtic Nacional).

Participants: Manel Anoro (director de l’Altre Festival), Romà Solé (director de l’Eclèctic Festival) i Beatriz Lerones (coordinadora del festival Yo voy al teatro).


2. MASTER CLASSES SOBRE ACCESSIBILITAT COMUNICATIVA

Com fer accessibles les arts escèniques? Eines per a facilitar l’accés del col·lectiu de persones amb diversitat sensorial als continguts escènics.

Hora: 12:00 h – 12:45 h

Audiodescripció: “Una aproximació a l’accessibilitat sensorial dels espectacles per a les persones cegues.”

L’audiodescriptor Llorenç Blasi ens endinsarà en el món de l’accessibilitat i l’adaptació de les arts escèniques per a persones amb diversitat visual. A partir de conèixer les necessitats i les capacitats que té el col·lectiu de persones cegues aprendrem què implica fer espectacles accessibles amb una explicació teòrica i pràctica de com confeccionar un guió audiodescriptiu (GAD), des de l’anàlisi del llibret fins a la posada en escena.

En aquesta masterclass coneixerem les eines tecnològiques que s’utilitzen per adaptar els espectacles, les fórmules de redacció, locució i les diferents tècniques que implica fer una bona audiodescripció en directe o enregistrada.

Ponent: Llorenç Blasi, audiodescriptor del TNC i del gran teatre del liceu, entre d’altres.

 

Hora: 12:50 h – 13:35 h

Interpretació en Llengua de Signes: “La interpretació en LSC als espectacles: adaptar continguts en escena.”

Què han de tenir en compte els intèrprets o l’equip tècnic sobre les mesures d’accessibilitat a les sales? Què ha de tenir en compte un actor/actriu a l’hora de treballar amb intèrprets de llengua de signes? I per últim, per què un director o una productora d’una companyia hauria de fer un espectacle accessible? Aquestes preguntes i altres qüestions seran respostes per l’intèrpret enric lluch que al llarg dels 45 minuts que durarà la masterclass, ens explicarà les diferències que existeixen en la interpretació de llengua de signes, des de l’intèrpret ombra a l’intèrpret neutre, amb tots els seus matisos. Tècniques, consells i aportacions artístiques per a l’adaptació d’espectacles en LSC.

Ponent: Enric Lluch, intèrpret d’arts escèniques inclusives a Catalunya.


Hora: 13:50 h – 14:20 h
3. SCKETCH PROJECTE INCLUSIU: 
Cia. Bambú – “El mirador de les paraules que no puc dir”

La companyia representarà tres escenes d’una de les seves darreres produccions El mirador de les paraules que no puc dir amb l’acompanyament i l’explicació de la seva directora i autora Carla Torres Danés, a manera d’assaig obert. Al final, els protagonistes compartiran amb els assistents la seva experiència de crear i d’actuar amb actors amb i sense diversitat funcional, en llengua de signes i llengua oral i amb la presència de l’audiodescripció en directe; tot plegat: producte BamBú, arts escèniques inclusives i accessibles per a tothom!

Cia Bambú: Companyia teatral que inclou actors amb i sense diversitat funcional o sensorial, intèrprets de llengua de signes i audiodescripció en escena.

Participen: Guió i direcció: Carla Torres Danés; Actors (llengua oral): Cristal Barreyro Díaz i Eladio Herranz Frías; Actrius (llengua de signes): Mireia Angulo, Mireia Isal Serna.


4. PROJECTES ESCÈNICS AMB NOUS LLENGUATGES SENSORIALS:

Exhibició de projectes escènics desenvolupats en el marc de la investigació cap a nous llenguatges sensorials que expandeixin els codis de la creació artística i teatral.

Hora: 16:00 h – 16:45 h
Diàleg: “La creació artística més enllà dels sentits”.

Patrizia i Giovanna, compartiran les bases de la poètica del sentir, línia principal de treball de la companyia El Teatro de los Sentidos i entraran en diàleg amb Sonia Cillari, la recerca artística de la qual explora els múltiples nivells de percepció entre el cos i l’espai que l’envolta a través de la tecnologia i la performance. Dues mirades, dos canals d’expresió, múltiples possibilitats creatives.

Participants: Sonia Cilliari (artista i arquitecta italiana, italiana, experta en els processos d’integració entre l’art, l’arquitectura, els nous mitjans i la ciència), Patrizia Menichelli i Giovanna Pezzullo (components de la companyia El Teatro de los Sentidos fundada per Enrique Vargas).

Moderador: Francesc Benlliure.

Hora: 17:00 h – 17:45 h
Projecció: “Sentim el cinema” amb el Festival Inclús

Sentim el cinema és un taller experimental que a través d’una experiència sensorial amb la projecció de tres curtmetratges amb diferents particularitats, posarà l’espectador a la pell d’una persona amb diversitat sensorial quan va a una sala de cinema. Després de la projecció de cada curtmetratge, es farà un col·loqui sobre les sensacions viscudes, per a posteriorment, veure la pel·lícula amb el so i la imatge originaris.

Participants: Marta de Muga i Ariadna Pérez (Directores Festival Inclús) i Anna Gòmez (especialitzada en pedagogia).

 


Hora: 18:00 h – 18:35 h
5. SCKETCH PROJECTE INCLUSIU:
Marge Contemporani – “Espais Cecs”

Espais Cecs, planteja una intervenció entre les ballarines, l’espai arquitectònic i el públic. L’argument coreogràfica s’inicia amb l’exploració cinètica dels elements que conformen l’arquitectura d’un indret, la percepció del paisatge sonor, de les textures i els aromes que conformen l’espai. El nostre cos serà el punt de partida de relació amb un mateix i l’espai que ens envolta d’uns objectes i dels altres. A través de la dansa trencarem barreres comunicatives per construir una seqüència, una improvisació, una història vivencial i col·lectiva entre els participants.

Participa:
Silvia Elgarrista fundadora de la plataforma Marge contemporani i especialitzada en teràpia a través del moviment i la dansa.

Click to listen highlighted text!