fbpx

CAPACITISME
Reflexions des d’una mirada anticapacitista

 

Dia: 12 de maig 2021
Hora: 11:00h
Preu: Gratuït amb inscripció prèvia
Idioma: Castellà
Durada: 2h
A través de: Zoom (online)

 

Sinopsis:

En aquesta sessió es convidarà a una investigadora i una activista anti-dis/capacitistes que analitzaran l’actual sistema social-econòmic-polític dis/capacitista que afecta un conjunt de col·lectius que transcendeixen les “persones discapacitades” o “amb diversitat funcional”. Així, posaran sobre la taula els debats que històricament ha protagonitzat el moviment anti-dis/capacitista i aportaran claus per re-pensar què entenem per un cos “discapacitat”.

L’objectiu d’aquesta jornada és reflexionar sobre el dis/capacitisme i entendre que afecta (en diferents graus i mesures) tothom que es desenvolupa en un entorn que considera que existeix un cos normativament comú i que interpreta com a deficients tots els cossos i capacitats que se’n desvien. Durant el transcurs del debat es compartiran diferents recursos teòrics i culturals amb els participants.

A més, s’utilitzaran diferents dinàmiques i jocs a través d’una plataforma telemàtica que permetrà interactuar als participants a temps reals per donar resposta a diferents paradigmes proposats per les ponents i veure els resultats obtinguts en directe.

La sessió estarà dirigida per: Elena Prous i Laura Sanmiquel Molinero

Mesures accessibilitat: La sessió estarà subtitulada al català i interpretada en Llengua de signes catalana. Cal indicar la mesura que utilitzareu al formulari d’inscripció.

 

Elena Prous

Titulada en infermeria des de 2006, vaig deixar de banda la professió i la docència en aquesta branca per fer-li un gir al meu perfil: treballar des de l’activisme de la diversitat funcional participant en diferents grups de treball, escrivint articles d’opinió i estudiant ciències socials. Actualment, estudio un Màster en filosofia. Etnografiar la diversitat funcional i narrar les nostres realitats des de diferents metodologies és un desafiament i una necessitat. Activista del Moviment de Vida Independent, he participat en el FVID des de 2010, format part d’altres grups de treball i associacions com: Diversitat funcional Sol15M, SOLCOM i CRIANAP dins de l’activisme al voltant de la diversitat funcional.

He realitzat la formació de Jornades i xerrades, congressos i cursos sobre els drets i realitats de les persones llegides com discapacitades a Madrid i Barcelona. En l’últim any 2020 per al centre LGTBIQ +, Fil a l’agulla o la cooperativa Candela. I desenvolupo l’escriptura com a canal de transformació des que vaig adquirir diversitat funcional en 2008, en revistes i web com: infomedula.org, drets humans ja!, Publicació Feminista: La Troca i Pikaramagazine, el Diario.es i El Salto.

 

Laura Sanmiquel Molinero

Em vaig graduar en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2017, després de realitzar un Treball de Fi de Grau titulat “Sujeción, des-sujeción y subjetivación del cuerpo discapacitado. Entre el orgullo, la vergüenza y la superación“. Posteriorment, em vaig seguir aproximant als Estudis Crítics de la Discapacitat en el si del Màster en Recerca i Intervenció Psicosocial, durant el curs 2017-2018. El juliol de 2018, vaig defensar el meu Treball de Fi de Màster titulat “Putting Emotions to Work: The Role of Affective Disablism and Ableism in the Constitution of the Dis/abled Subject “, que constitueix una continuació del treball iniciat durant el grau i incorpora la importància dels afectes en la constitució del “subjecte discapacitat”. 

El setembre de 2018, vaig començar el Doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani a la UAB i vaig obtenir una beca per a la Formació del Professorat Universitari del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. La meva recerca se centra ara a problematitzar els processos de “transició” que envolten l’adveniment d’una “discapacitat” i, especialment, l’anomenat “procés d’adaptació a la discapacitat” amb la finalitat de produir coneixement que contribueixi a l’acompanyament durant aquests processos sense reforçar el capacitisme.